InnoCampus Yaplab
InnoCampus girişimcilik ve inovasyon programının yanı sıra, Yaplab eğitimleriyle de yeni teknolojileri ziyaret ettiği şehirlerde ki insanlarla buluşturuyor. Peki nedir bu Yaplab, nedir bu yeni teknolojiler?
Yaplab, InnoCampus konteynırının içersinde bulunan bir üretim alanı. Bu üretim alanı aslında dünyanın dört bir yanında yaygın olarak bulunan ve giderek daha da yayılan Fablablardan biri. İçerisinde 3 boyutlu yazıcılar, lazer kesici, masaüstü CNC, elektronik prototipleme kartları gibi ekipmanlar bulunuyor. Bu ekipmanların eğitimleri InnoCampus konteynırında herkese açık olarak gerçekleştiriliyor, ve eğitimlere katılanlar bu teknolojileri uygulamalı olarak öğreniyorlar. Eğitimlerini aldıkları ekipmanları prototiplemek istedikleri fikirler için gelip Yaplab’da kullanbiliyorlar.
InnoCampus Yaplab eğitimlerinin ilki olarak 3 boyutlu yazıcı eğitimi yaptık, eğitime katılanlar hem kartezyen hem de delta tipi 3 boyutlu yazıları kullanarak öğrenme imkanı buldu. Bu iki tip yazıcıya biraz daha yakından bakalım.
Kartezyen tipi dediğimiz yazıcılar en sık karşımıza çıkan yazıcı tipleri, ilk resimde gördüğümüz Zaxe marka yazıcı bizim kullandığımız. Bu yazıcıda ürünün basıldığı tabla aşağı yukarı hareket özelliğine sahipken, malzemenin aktığı kafa ise ileri geri ve sağa sola hareket edebilmekte. İkinci görselde bulunan yazıcı ise delta tipi yazıcı. Bu yazıcı da ise yatak sabitken, bütün hareket kafa tarafından 3 eksende yapılmaktadır. En önemli farkları ise delta tipi yazıcılar belirlenen konuma en kısa yoldan gidebildikleri için kısmen daha hızlıdırlar.
Bir diğer YapLab eğitimi ise Temel Arduino Eğitimi’ydi. Bu eğitimde Arduino’nun genel özellikleri, direnç, led gibi basit devre elemanları tanıtılıp, sonrasında bunlarla uygulama yapıldı. Ayrıca açık kaynak Arduino kodlarını inceleyerek, nasıl değişikler yapabileceğimizi inceledik. Bu eğitime sadece yazılım ya da elektronik ile ilgili eğitim alanlar değil, enerji, dil gibi bölümlerden de katılımcılar vardı. Arduino’nun açık kaynak sunduğu materyaller ile kullanımının ve öğrenmenin kolay olması diğer alanlardan katılımcıları da bu eğitime çekti.
Temel seviye eğitimin ardından, sensör ve LCD ekranla yaptığımız uygulama dersini yaptık. Bu derste ilkinden farklı olarak ilk devre kurulumunu ve kodun temelini anlayan katılımcılar, kodları kendi istedikleri gibi değiştirerek, farklı uygulamalar yaptılar.
Temel seviye eğitimler, farklı saatlerde tekrar düzenlenerek, ders saatlerinden dolayı kaçırıp katılamayanlar için tekrarlanıyor. Eğer bu derslerden haberdar olmak isterseniz InnoCampus’un facebook sayfasını takip etmeyi unutmayın. Bu derslerin yanı sıra yaratıcı atölyelerle Çanakkale’de ki katılımcılarla buluşmaya devam edeceğiz.